Gode råd til jeres hjemmefødsel

Gode råd til din hjemmefødsel

Gode råd til hjemmefødsel

Hvis du skal have en hjemmefødsel næste gang er det vigtigt at du overvejer visse ting. Herunder har vi listet nogle af de ting som er vigtige du overvejer som hjemmeføder.

Hvor i hjemmet skal fødslen foregå?

I skal på forhånd gøre jer nogle tanker om, hvor i jeres hjem I forestiller jer, at selve fødslen af barnet skal foregå. De overvejelser, der er vigtige i den forbindelse, er, at det skal være et rum, der kan holde en god temperatur, da hverken mor eller barn skal bruge energi på at holde sig varm.

Derudover er det vigtigt, at der er god plads til for eksempel et fødekar med mulighed for at komme hele vejen rundt om karret. Det er også vigtigt, at du har mulighed for at komme ned at ligge i nærheden af fødekarret. Det er altid en god ide, at I rådfører jer med jeres jordemoder omkring hvor i jeres hjem, fødslen kan foregå.

Mad under fødslen

Også når det gælder mad og snacks under fødslen, er mulighederne større ved en hjemmefødsel. Tænk derfor over, hvad I har af mad og snacks i huset, både mad til fødselsforløbet og mad til efter fødslen. Måske vil det være dejligt for jer at få hjemmebagte boller til fødselsdagen, i så fald kan I lave dem på forhånd og lægge dem i fryseren.

For andre er det måske en gryderet, der vil være det rigtige valg at have i fryseren. For alle gælder det dog, at snacks, som kan give god og sund energi til ve-arbejdet, er nødvendigt at have i huset.

Liste med gode ting at have i huset til hjemmefødsel

FØDEKAR

Et fødekar er en rigtig god investering til en hjemmefødsel, da omkring 70% af alle fødsler i eget hjem foregår i et fødekar. For nogen vil det være muligt at leje et fødekar igennem jeres jordemoder, for andre vil det være nødvendigt at købe et kar, I kan eventuelt købe et brugt.
Hvis I vælger at investerer i et fødekar, skal I huske, at der skal slanger til at fylde og tømme karret. Hvis I vil genbruge slangerne til flere fødsler, skal I bruge 2 forskellige slanger til henholdsvis at fylde og tømme karret. Det er en dog ide, at den I fylder karret med, skal være godkendt til fødevare så den er fri for ftalater.

VOKSDUG/PRESENNING

En voksdug eller presenning under fødekarret kan være en god ide, da man ikke helt kan undgå vand på gulvet omkring fødekarret. Vandet vil komme, når man for eksempel går op af karret, samt når de våde arme svinges over kanten.

GAMLE LAGNER SENGETØJ TIL BÅDE MOR OG BABY

Det er en rigtig god ide at indsamle gammelt sengetøj fra hele familien og omgangskredsen. Det kan være svært at undgå, at der kommer blod og fostervand på sengelinned, så når dette kan kasseres efter fødslen, lettes oprydningen.

GAMLE HÅNDKLÆDER

Det er ligeledes en rigtig god ide at indsamle kasserebare håndklæder, både store og små, da man ikke helt kan undgå, at der kommer blod og fostervand på håndklæder, så når dette kan kasseres efter fødslen, lettes oprydningen.

KLYX

Når du føder, vil den afføring, der står i den nederste del af tarmene, altid blive presset ud. Et Klyx er en flaske med afførende væske, som hjælper med at tømme tarmen, således at risikoen for afføring under fødslen minimeres. Dette er specielt aktuelt, hvis I ønsker, at fødslen skal foregå i vand, da det kan være sværere at indfange afføring i vand.

TRÅDSI ELLER FISKENET

Hvis der trods Klyx alligevel kommer afføring i fødekarret, kan dette nemt opsamles med fiskenet eller trådsi. Det er vigtigt at både fiskenet og trådsi, er købt til anledningen, for at undgå unødige bakterier i vandet, den lille baby måske skal fødes i.

MADRAS

Der skal være mulighed for, at du kan komme ned at lægge i nærheden af fødekarret. Så hvis det ikke er i umiddelbar nærhed af jeres seng, skal I have en ekstra madras til at ligge i nærheden af karret.

PILATESBOLD

Alle gravide bør have en pilatesbold, så hvis I ikke har en i huset, er det en god anskaffelse. I slutningen af graviditeten er det rigtig dejligt at sidde og ballancere rundt på en sådan. Under fødslen er den med til at give god bevægelse i bækkenpartiet, som kan være godt for fødslens fremgang, og nogen finder denne bevægelse smertelindrende.

LÆHEGN TIL HAVEN

Endnu en af de mange fordele ved at føde hjemme er, at man meget lettere kan tage naturen i brug, hvis vejr og forhold tillader det. Hvis I har en have, kan I overveje, om det er nødvendigt med et læhegn for at afskærme jer fra de øvrige omgivelser.

SÆKKEPUDE/PUDER

Under fødslen har kroppen brug for forskellige stillinger. På nogle tidspunkter vil kroppen have brug for afslapning, her er det vigtigt, at du har mulighed for at blive lejret på en måde, så du kan slappe fuldstændig af. Derfor er det en god ide at have mange puder og evt. en sækkepude. I skal selvfølgelig være opmærksomme på, at der kan komme blod og fostervand på disse puder.

ENERGIGIVENDE SNAKS

Saftevand eller cola kan for nogen være rart at have hen imod slutningen af fødslen. Druesukker er også en mulighed for at få noget hurtig energi. Under ve-arbejdet får du måske brug for frugt, kiks, tørret frugt eller suppe.

MUSIK

For nogle kvinder kan musik hjælpe med til at føle tryghed og afslapning, for andre kan det være forstyrrende for ve-arbejdet. Du kan ikke på forhånd vide, om du ønsker musik eller ej. Derfor vil vi anbefale, at I sammen finder den musik, I tænker vil være rigtig for jer i forbindelse med jeres fødsel, så muligheden for den helt rigtige musik er klar, hvis I ønsker det.

HYGGEBELYSNING (STEARINLYS ELLER LAMPER MED DÆMPER)

Tænk over at skabe en afdæmpet belysning i det eller de rum I ønsker, fødslen skal foregå. De fleste fødende kvinder vil have glæde af en afdæmpet huleagtig belysning. Sørg derfor for at have masser af stearinlys, fyrfadslys og stager i huset.

MASSAGE/DUFT OLIE

En duftlampe med æteriske olier kan give en dejlig rolig atmosfære; tænk derfor over, om det er noget, I skal anskaffe jer inden jeres fødsel. Massage kan være smertelindrende og ve--stimulerende, sørg derfor for at have noget olie, som kan bruges til massage.

VARMT VAND /SIKRINGER

Når du føder hjemme, er det vigtigt at overveje hvor meget varmt vand, det er muligt at få ud af jeres varmtvandsbeholder. Hvis det varme vand er i begrænset omfang i forhold til at fylde et fødekar med varmt vand (ca. 400-500 liter), er det vigtigt at have mulighed for at koge vand. Sørg derfor også for at have ekstra sikringer, hvis disse skulle springe.

KAMERA/VIDEO

Husk at lade batterier op til jeres kamera. Måske skal I overveje at få fødslen filmet. For mange, specielt førstegangsfødende, kan fødslen efterfølgende være lidt tåget, derfor kan det være en god ide at få den filmet, så man efterfølgende bedre kan få et overblik over hvad og hvordan, det hele foregik.

LÆBEPOMADE

En god vejrtrækning er en vigtig smertelindrende faktor under fødslen. Men det giver for de fleste også tørre læber. Derfor skal I sørge for at have en læbepomade/vaseline i hjemmet.

AFFALDSPOSER/SPAND

Der vil altid være en del affald efter en fødsel. Derfor skal I have nogle store skraldesække i huset. For jeres jordemoder vil det være rart, hvis I anskaffer jer en lille flytbar skraldespand.

BALJE/SPAND

Veer kan for nogle kvinder være forbundet med opkastning. Derfor er det en god ide, at have en spand eller balje, som kan tåle opkastning.

TISSEUNDERLAG/AFDÆKNINGSPLAST

For at undgå pletter på jeres madrasser og sofa/møbler, kan I dække disse til med et tisseunderlag eller tyndt afdækningsplast.

LAMPE

Både under og efter fødslen vil jeres jordemoder have brug for en god flytbar lampe, sørg derfor for at have sådan en i huset.

PANODIL

Måske vil det være nødvendigt for dig få 2 Panodiler eller lignede i starten af fødslen eller efter fødslen for at lindre efterveer.

VARMEPUDE

Varmepuder kan virke meget smertelindrende. Hvis ikke I allerede har en varmepude, eller I har brug for flere varmepuder, kan vi anbefale at bruge en stofble. Gør stofbleen våd, put den i en plastpose og varm den op i mikroovnen. Kom en tør stofble uden på, og I har skabt en varmepude.

STORE HYGIEJNEBIND

Efter fødslen vil du bløde; sørg derfor at anskaffe nogle store natbind eller lignende, så du er sikker på ikke at bløde igennem.

TING TIL BABY

Bleer til den lille er selvfølgelig også en vigtig ting at have i huset. Tænk også på, at den lille skal pakkes ind og have hue på lige efter fødslen. Sørg derfor for at have en gammel eller billig hue, som kan kasseres, og ligeledes en gammel eller billig stofble eller dyne, som kan tåle blod og fostervand.