Jane og René

1. barn – Hjemmefødsel i fødekar i stuen

Allerede da jeg fandt ud af, at jeg var gravid, havde jeg et ønske om at føde hjemme. Så jeg fik tilmeldt mig Kendt Jordemoderordning i Aabenraa. Jeg havde en helt igennem ubesværet graviditet, hvor den største gene var halsbrand om natten.

Jeg var 40+5 og blevet en kende utålmodig, så jeg drak 3 kopper hindbærbladthe i løbet af en dag. Om aftenen var jeg på besøg hos et vennepar, og da jeg kom hjem, drak jeg endnu en kop the før sengetid. Tilfælde eller ej, kort efter – ca. Kl. 23.40 gik mit vand, som sivede stille og roligt. Jeg ringede til jordemoderen for at lade hende vide det. Hun sagde, jeg skulle prøve at sove og kontakte hende igen, når jeg fik veer.

Kl. 2 om natten vågnede jeg af nogle småveer og prøvede for sjov at holde øje med dem med en vetæller-app. Kl. 4 var der ca. 5 min. imellem mine veer, og de begyndte at tage godt til i styrke. Jeg besluttede mig for et varmt brusebad.

Efter badet vækkede jeg min kæreste, så han kunne gøre karet og afdækning klar, samt de ting, som vi havde fået udleveret af jordemoderen; ting, som hun skulle bruge. Jeg hjalp til, men kunne godt mærke, at jeg allerede var nået til et punkt, hvor jeg ikke orkede de store samtaler, så da der var nok vand i karet, hoppede jeg i med STOR nydelse og begejstring over, at det hjalp SÅ meget på smerten. Jeg fik en stofklud til at dyppe i vandet og holde på maven, fordi den ikke blev dækket af vandet. Omkring kl. 7 ringede min kæreste til jordemoderen og fortalte hende, at der var ca. 3 min mellem hver ve, og at de næsten alle varede et minut – så det var gået rimelig hurtigt, og der var ikke meget tid til afslapning. Jordemoderen var hos os omkring kl. 9. Da hun undersøgte mig, var jeg på randen til at kaste håndklædet i ringen, da veerne nu kom med et minuts mellemrum, og jeg var sikker på, at jeg kun var halvvejs!

Hun fortalte mig tvært i mod, at jeg manglede at åbne mig en halv cm, hvilket jeg slet ikke kunne tro på. Shit, det var gået stærkt! Så op i vandet igen med mig, SÅ var det bare at vente på presseveerne.
De begyndte lidt efter kl. 10. Der var til gengæld lidt længere pauser imellem presseveerne end udvidelsesveerne, hvilket jeg nød rigtig godt af, da jeg virkelig bare havde lyst til at trykke på en pauseknap og lægge mig til at sove – jeg var helt færdig. Men jordemoderens opmuntrende ord om hvor længe, der var igen, og alene dét at lytte til babyens hjertelyd engang i mellem, og min kærestes hånd i min, gav mig kampgejst og lyst til at gi det sidste jeg havde i mig!

Kl. 11.20 d. 20.09.16 fødte jeg den dejligste lille dreng i vandet, og jeg kunne slet ikke tro på, at alt var gået lige efter planen og meget bedre og hurtigere, end jeg havde forestillet mig. 10 min. efter var moderkagen født, og alt var i den skønneste orden!

Jordemoderen trak sig tilbage i køkkenet og lavede sine papirer. Min kæreste og jeg sad i sofaen og nød vores lille mirakel og glædede os over, at vi havde valgt en hjemmefødsel – for det var uden tvivl en drømmefødsel med ro på og hygge i vante omgivelser hjemme i stuen. Jeg kan kun anbefale hjemmefødsel, og næste gang bliver det helt klart også en hjemmefødsel.