Uge 25 (24+0)

Så er den lille baby oppe på at måle ca. 30 cm. i længden og veje ca. 800 g. Dens lille hoved har en diameter på ca. 5,9 cm, hvis man måler fra øre til øre.

Den lille baby vil med teknologisk hjælp være levedygtig uden for livmoderen. Den mangler dog at udvikle lungerne så meget, at den selv kan trække vejret. Men alle andre organer er funktionsdygtige, selvom de fortsat er umodne.

I lungerne er barnet begyndt at producere et stof (Surfactant) som hjælper lungerne til ikke at klappe sammen. Det er dog først i uge 34+0, at niveauet er stabilt nok til at klare denne funktion. Men så længe den lille ligger i livmoderen, har den ikke brug for lungefunktionen, da ilten jo kommer gennem moderkagen.

Fra nu af forventes det, at du mærker liv i maven hver dag. Spark og liv fra den lille er den måde, hvorpå du kan sikre dig, at den lille har det godt. Derfor er det også vigtigt, at du hver dag mærker efter. Hvis du en dag ikke mærker liv, som du plejer, skal du drikke noget koldt og mærke efter. Hvis du fortsat ikke mærker den lille, skal du kontakte din jordemoder eller dit fødested. Alle gravide i Danmark har ret til at komme til graviditetskontrol hos egen læge i denne graviditetsuge. Hvis din blodtype er rhesus negativ, skal du have taget en blodprøve, som kan fastslå, om jeres barn er rhesus negativ eller positiv.

Næste uge